CBT image
מהו טיפול קוגניטיבי:

טיפול קוגניטיבי עוסק בזיהוי המחשבות היוצרות רגשות קשים והחלפתן במחשבות אחרות, מקדמות, שימנעו כניסה למצבים כמו דיכאון, חרדה או לחץ. טיפול קוגניטיבי בנוי על לימוד המטופל כיצד לטפל בעצמו. טיפול קוגניטיבי כולל ניתור (מעקב) אחר מחשבות, הקניית התובנה איך המחשבות משתלטות עלינו ואימוץ דרכים להשתלט על המחשבות השליליות.

 

מהו טיפול התנהגותי:

טיפול התנהגותי עוסק בשינוי דפוסי התנהגות והקניית התנהגויות יותר מקדמות / רצויות / נורמטיביות. במהלך טיפול התנהגותי נטו, עובדים רק על שינויים בהתנהגות מבלי להיכנס לעומק לסיבות או למניעים להתנהגות זו. מבחן המציאות מראה כי לגישה זו יש הצלחות רבות והיתרון הגדול שלה הוא שהיא קצרת מועד.

 

דוגמא לטכניקה נפוצה בתהליך טיפול התנהגותי, היא חשיפה, או חשיפה הדרגתית. טכניקה זו יעילה במקרה של פחדים וחרדות ספציפיים, כמו חרדה חברתית או חרדה מבעלי חיים. החשיפה יכולה להיות במציאות או בדימיון. החשיפה מלווה בהרפיה וקצב ההתקדמות שלה מותאם למטופל.

 

טיפול התנהגותי קוגניטיבי – CBT:

טיפול התנהגותי קוגניטיבי הוכח מחקרית כתרפיה היעילה והמהירה ביותר בתהליך טיפול בדיכאון, לחץ וחרדה. הגישה הננקטת במהלך טיפול התנהגותי קוגניטיבי יוצאת מנקודת הנחה שמחשבה (מודעת או לא מודעת,) יוצרת רגש (כמו דיכאון או חרדה), ושמקור הקושי אותו חווה האדם, הוא בתפיסה, בחשיבה ובפרשנות הניתנת על ידו לאירוע מסוים. פרשנות זו יוצרת את האפקט הרגשי - בין אם הוא לחץ, חרדה, דיכאון או כל רגש שלילי אחר שמפריע בהתנהלות או בהנאה מהחיים.

 

דוגמאות ל 2 דפוסי חשיבה שיוצרים תקיעות:

הכל או לא כלום:  אדם שנכשל פעם אחת בראיון עבודה, מפתח אמונה כי הוא ייכשל בכל הראיונות הבאים - מה שמן הסתם אפשר שיקרה, בטח עם גישה כזו.

העצמה ומיזעור: ניפוח של מה שאין והקטנה של מה שיש (חצי הכוס הריקה). דוגמא: אדם שיש לו משפחה אוהבת, עבודה מאתגרת, בית מקסים, הכנסה יפה, מראה מושך, אבל אין לו תעודת דוקטורט מאוניברסיטה נחשבת. הדבר גורם לו להרגיש "לא שווה" או "פחות שווה", לרגשי נחיתות וכאילו זה רק עניין של זמן עד שיגלו כמה "מזוייף" הוא.

 

לחליפין, תוכלו לקרוא במאמר שכתבתי בנושא ומתפרסם באתר זה ("הקשר בין זוגיות, הורות וקריירה") כיצד הצלחה בקריירה עלולה להיתפס כחסרת משמעות אם לא מקדישים את הזמן הנחוץ לילדים, ואי שביעות הרצון מהשגת השניים באופן האופטימלי, עלול להבטיח רק... אומללות.

 

במהלך טיפול פרטני, יש תהליך בו המטופל לומד לזהות את עיוותי החשיבה ה"תוקעים" שיש לו, ולומד לתת להם מענה בזמן אמת כדי להגיע לרמת תפקוד בריאה, נכונה ומהנה יותר מהחיים.

 

קריאה מומלצת:

הספר "מחשבות ורגשות" מאת ד"ר מתיו מקיי-ד"ר מרתה דיוויס-פטריק פנינג (הוצאת פוקוס).